13 september
Door: Els
Blijf op de hoogte en volg Els
13 September 2007 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Allereest: mam, gefeliciteerd met je verjaardag!!!!
Ik ben net weer een beetje op tijd weggegaan op de afdeling. Was een beetje moe vandaag… gisteren tot 00:30 bij de braai gezeten (en baai lekkere Suid Afrikahnse wijn gedrink). Was erg gezellig. Er waren ook een aantal lokale studenten bij. Het is zo grappig om Afrikaans/Nederlands met hun te praten. En zij trekken ook wel naar de Nederlanders toe, want het Engels is voor hun ook net iets lastiger voor hun. De twee talen wisselen elkaar steeds af. Soms is het makkelijker in Nederlands, maar soms verstaan ze er geen hout van. Maar het is echt wederzijds vermaak.. om te horen hoe ze dingen zeggen. Bijvoorbeeld: ‘ach, myn worst is gekak.’ (worst in het vuur gevallen). Of het woord ‘gaaf’ gebruiken zij ook, maar alleen met je moeder, want het is erg ouderwets. De Duitsers zijn trouwens erg jaloers op ons, omdat wij hun kunnen verstaan (en zij ons niet) en wij ook in het Afrikaans kunnen communiceren. Zij hebben vaak moeite met patienten die geen Engels spreken.
Inmiddels ken ik volgens mij alle ‘elective students’ in de lodge. Er wordt ontzettend veel georganiseerd. Heel vaak als ik van plan ben om gewoon een rustig avondje te hebben, zit ik voor ik het weet alweer bij iemand in de auto om weer naar een of ander prachtig strand te gaan. Zoals maandag… Millertons beach… schitterend. Olderik, ik wil hier echt met jou samen zijn, het is zo romantisch hier!!! We hadden heel even op het strand gelopen en zijn daarna op een terras aan t strand gaan zitten. Zonsondergang gezien… en even later doemden de lichtjes op van de stad met de tafelberg op de achtergrond, met daarachter een steeds rood-paars wordende lucht. Ik zat echt te genieten. Maar volgens mij is het voor anderen hier al normaal geworden… ik was de enige die steeds heen en weer liep om foto’s te maken. (foto’s komen nog, het lukt me helaas niet om mn foto’s van mn camera te halen, kan alleen met camera van iemand anders.) We hadden daar een buffet voor 60 rand (6,50 pp) met heerlijke voorgerechtjes (zeevruchten, salade, soep, van alles) en prima, redelijk simpel hoofdgerecht en superlekkere taartjes daarna. Ik ben denk ik de helft van de dagen dat ik hier ben al uit eten geweest. Dat kan hier zo makkelijk, het is echt goedkoop. Ook de kleding trouwens. Ik heb sportschoenen, twee shirtjes, een joggingbroek en een trui gekocht voor 300 rand (iets meer dan 30 euro!) (ik denk maar niet aan de zielige arme kindjes die dit hebben gemaakt). Maar ik kan me dus nu eindelijk inschrijven in de fitnesszaal. Ga ik straks doen denk ik.
Bij radiologie begin ik ook steeds meer mn plekje te vinden. Al merk ik wel dat die jovialiteit niet van iedereen uitkomt. De bereidheid om mij dingen uit te leggen wisselt wat per persoon. Maar goed, ik kan mezelf er ook goed vermaken… ik zit veel te studeren. Het is leuk als je merkt dat je dingen tegenkomt die je net hebt gelezen. Ik heb het idee dat ik hier heel veel leer en ik word steeds enthousiaster over radiologie. Ik denk dat het wel iets voor mij is! Je ziet hier heel veel gevallen van tuberculose. Grappig, de professor vertelde dat hij even in Duitsland had gewerkt en alles als tuberculose afgaf en dat hij daarom een beetje uitgelachen werd. Ook heel veel HIV (wat infecties zoals tuberculose in de hand werkt). 30% van de Zuid-Afrikaanse bevolking is HIV besmet. Maar het schijnt dat het de mensen hier niet zoveel kan schelen (dat is wat mensen erover zeggen), en waarschijnlijk is het toch ook een sociaal taboe om HIV te hebben en laten mensen zich daarom niet testen en nemen verder ook geen maatregelen. Gisteren in de supermarkt zag ik een tijdschrift bij de kassa met een heel artikel over veel misverstanden over HIV. Dus er wordt zeker wel wat aan voorlichting gedaan. Maar zo’n tijdschrift bereikt natuurlijk alleen de rijke mensen die het geld hebben om hier boodschappen te doen en in staat zijn te lezen. Ik ben trouwens ook bang dat de tuberculosebacillen ook vrolijk door de ziekenhuisgangen heen vliegen. Je ziet veel uitgemergelde patienten in de gangen wachten of met rolstoelen vervoerd worden. Grote kans dat ie tuberculose heeft. Maar voor de duidelijkheid: je wordt er alleen ziek van als je immuunsysteem verzwakt is, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik tuberculose krijg.
Ik had eerst het plan om aanstaande zaterdagavond een dienst mee te doen met de trauma-artsen en daarbij mee te kijken met de radiologie. Ik heb veel spectaculaire verhalen gehoord van studenten die dienst hebben op de eerste hulp. Redelijk veel steekverwondingen (een verhaal over een patient die een mes in zijn hoofd had) en grote trauma’s en schotwonden… (gezellig he?!) Ik zie alleen de CT plaatjes van kogels die dwars door iemand zn rug gaan en beide nieren raken, milt en dwars door het ruggenmerg gaan, of dwars door een patient zn kaakholtes (die had geluk… geen hersenen geraakt). Maar ik ga mee met nog 22 andere studenten naar een stukje westkaap, uur rijden van kaapstad, waar we gaan kanoen en hiken en zo. Weet nog niet precies waar, maar ik heb het net gehoord van een meisje dat ik net op de gang van het ziekenhuis tegenkwam. (We zouden eigenlijk eerst naar de Cederbergen gaan, maar dat een andere keer).
Ik schrijf de volgende keer weer verder, misschien worden jullie al moe van mijn lange verhalen….
Liefs, Els
13 September 2007 - 18:14
Beatrix:
Lieve Els, ik feliciteer ook jou met de verjaardag van je moeder!
Wat een leuk berichtje weer. Houden zo,
geniet met volle teugen, zal vast lukken.
Liefs Beatrix -
13 September 2007 - 18:36
Mam:
Je zal dit nu nog niet lezen, maar we zullen je zo even bellen.
Wat een spectaculaire belevenissen zeg. Dan hebben wij het maar vreselijk saai hier. Gewoon elke dag werken en het weer wordt er ook niet beterop , al hebben we hier nog niet zoveel over te klagen.
Zorg toch maar goed voor jezelf en probeer niet te moe te worden.
Ik ga nog even gezellig verjaardag vieren met pap en JD. Zaterdag krijg ik nog wat visite, o.a. Beatrix en Olderik.
We zullen je missen.
Liefs
Mam en pap -
14 September 2007 - 06:10
Janneke:
Wat een verhalen zeg. Ik ben erg benieuwd naar de foto's.
Groetjes
Janneke