De Wild Coast - Reisverslag uit Umzumbe, Zuid-Afrika van Els Boerhout - WaarBenJij.nu De Wild Coast - Reisverslag uit Umzumbe, Zuid-Afrika van Els Boerhout - WaarBenJij.nu

De Wild Coast

Door: Els&Olderik

Blijf op de hoogte en volg Els

27 November 2007 | Zuid-Afrika, Umzumbe

Hoi hoi!

Na een heerlijk nachtje slapen in onze safaritent in Cintsa zijn we doorgereden naar Coffee bay, een plaatsje aan het strand, waarschijnlijk ooit zo genoemd omdat een schip met koffielading voor de kust is vergaan. Niet voor niets heet het gebied de ‘wild coast,’ met vele grote rotsen en wilde zee en aangespoelde scheepswrakken. De weg naar het dorp liet een compleet ander stuk van Zuid Afrika zien dan we tot nu toe hebben gezien. De Garden route straalde veel meer rijkdom uit, veel luxe grote huizen, veel blanken en daarnaast hele arme townships. De Transkei (waar Coffee bay ligt) heeft veel minder grote steden, maar bestaat uit vooral heuvelig grasland met kleine Xhosa dorpjes met karakteristieke ronde huisjes met rieten daken, rondavels in felle kleuren. Eenmaal de snelweg verlaten (waar overigens zowel koeien als mensen zonder links of rechts te kijken rustig oversteken terwijl 120 de maximum snelheid is) hield het mooie gladde asfalt op en begon het ontwijken van de vele diepe en brede ‘potholes.’ Ons wagentje heeft het wel te verduren, maar doorstaat alles (vooralsnog) prima. Op deze weg trokken we als enige blanken in een vette auto alle aandacht. Lieve kleine zwarte kindertjes stonden allemaal naar ons te zwaaien en als we snelheid minderden (voor elk gat in de weg) kwamen ze aanrennen om snoepjes te vragen… (maar geld of creditcards waren ook goed ;) ). Het hostel was eenvoudig maar had een goede sfeer. De volgende dag hebben we een wandeling naar de ‘hole in the wall’ gedaan, onder leiding van een lokale gids, die ons in plaats van de voorspelde 3 uur zelfs ruim 4,5 uur heeft beziggehouden en ons heeft laten ploeteren over de zoveelste heuvel (waarvan we telkens dachten dat het eindelijk de laatste zou zijn), glibberige rotsen, stieren en watervallen. Maar het was zeker de moeite waard. ’s Avonds kregen we drumles op de tradionele drums van koeienhuid van een jongen uit het dorp. 20 drums in een zelfde ritme bracht ons in hogere Afrikaanse sferen. Het hostel geeft op verschillende manieren de lokale mensen de kans om iets te verdienen. Zo was er de avond daarvoor ook een groep meisjes die kwamen zingen en dansen. Behalve het strand was er niet veel te doen en buiten het hek van hostel was de sfeer van (heel veel) bedelende kinderen, zwerfhonden en drugsaanbiedende mannen eigenlijk onprettig. Ook het hostel was wat primitief, dus twee nachten vonden we wel weer genoeg. Het volgende hostel (Mantis & Moon in uMzumbe, vlak na Port Shepstone in de provincie Kwazulu Natal), waar we nu lekker in ons houten jungle hutje zitten met Afrikaanse open lucht badkamer en suite, voldoet echter volledig aan onze buitensporige verwende westerse standaarden. Naast een heerlijke sfeer tussen de palmbomen en bananenbomen, lekker cocktails, pooltafel, sundeck en zwembad, maken wij tot nu toe al drie dagen alleen maar gebruik van de hot tub. Heerlijk om zo het zoute water van het duiken af te spoelen en lekker op te warmen. Gisteren was de boottocht met een kleine, maar razendsnelle rib (rubberen boot) een ware uitdaging om binnenboord te blijven en het ontbijt binnen te houden. De duik, op een van de top 10 mooiste duikstekken ter wereld, was overweldigend. We hebben twee haaien gezien, vijf schildpadden en een overvloed aan tropische gekleurde vissen. Toen we aan de boot hingen om weer aan boord gehesen te worden, kwam er een groep van zo’n 8 dolfijnen langs zwemmen op 10 meter afstand!! Vandaag was de oceaan (gelukkig) een stuk rustiger en waren twee duiken gepland (in kraakhelder water met 25 meter zicht, en temp van 25 graden), de eerste op een groot scheepswrak en de tweede op het rif. Door een technisch probleempje met de ademautomaat, heb ik (olderik) de eerste al dobberend op t bootje doorgebracht, om na een uurtje afgrijselijk blije gezichten boven te zien komen met ongelofelijk overdreven mooie verhalen over het prachtige wrak wat daar 32 meter onder mij lag… Gelukkig werden we op de terugrit naar het strand weer vergezeld door een club dolfijnen die langs de boot kwam springen. Niemand twijfelde, bril op en gelijk achterover te water! En daar gingen flipper en zijn vriendjes recht onder ons door op 2 à 3 meter diepte…!!! De tweede duik ging met een gehuurde automaat prima, als divemaster in dienst van de duikschool, geen haaien deze keer, maar wel weer een schildpad, murene, roggen en schorpioenvissen.
Morgen doen we nog twee duiken op zoek naar de manta’s (die vanochtend nog door een andere groep gezien zijn) en daarna door naar St Lucia, waar we ook weer drie nachtjes blijven.

Tot mails weer en een knuffel van Els en Olderik

En eindelijk weer foto's online...:

• 27 November 2007 - 18:51

Ronald En Janneke:

goeiedag jullie maken retegave avonturen mee!!
    we moeten een dag voor uittrekken als jullie thuis zijn om jullie verhalen aan te horen en de foto's te bewonderen.
    ik zou zeggen GENIET er nog maar zeer zeker van.

Groetjes Ronald en Janneke

• 28 November 2007 - 07:19

MaryAnn:

De foto's zijn weer adem benemend. Ik ben het helemaal met Janneke en Ronald eens, dat jullie retegave avonturen meemaken.
    Lekker blijven genieten.

Groeten,
    Jan

• 28 November 2007 - 08:14

Jan B:

Ik ben er even voor gaan zitten met een mok koffie. Het was weer genieten van het verhaal en de foto's. We gaan dit missen als jullie weer terug zijn, blijf daarom eigenlijk maar liever daar :-)
    (Mary Ann doet me wat als ze dit leest, al weet ze ook wel dat dit weer zo'n typisch flauw geintje is.)

Je zou bijna zelf gaan duiken als je het allemaal leest en ziet. Maar voorlopig ben ik nog niet uitgespeeld aan de andere kant van de zeespiegel.
    We zien uit naar de onverkorte serie foto's en begeleidend commentaar, twee kerstdagen is niet lang genoeg, vrees ik.

Nog wat overbodige adviezen: blijf uit de haaien-, leeuwen- en wat voor kaken dan ook, blijf op elkaar letten, doe de deur op slot als je samen aan dezelfde kant bent, denk niet te veel aan het gewone leven (doen wij wel voor je), geniet met dan wel zonder mate.

Groet, kus, knuffel, alles in veelvoud,

Pap/Jan/trouwe lezer/thuisblijver/etc.

• 28 November 2007 - 12:03

Beatrix:

Terwijl heel Holland, rijmt en surprised, voor de komende tijd:
    worden jullie in de watten gelegd, dagelijks suprised en verwend, daar in dat andere continent.
    Maar wij ook met spannende verhalen en fotos die ons steeds nieuwsgieriger maken om ze eigenlijk allemaal te zien.
    Sodwana bay en park waar jullie nu heengaan is vlg boekje het zuidelijkste koraalrif ter wereld met mooiste stranden, de zoeloetradities en kultuur, wordt vast weer een eyecatcher!. En dan
    te bedenken dat jullie (pas!!)-(al!!)op de helft zijn, 't is maar van welke kant je het bekijkt!
    bye-bye
    mamma

• 28 November 2007 - 18:50

Naomi:

Wauwie.... wat een schitterende beelden! Maar die haaien, is dat niet eng? Als je de foto's allemaal ziet zou je gaan geloven dat dit het allermooiste plekje van de aarde moet zijn! Ga zo door!
    X
    Naomi

• 28 November 2007 - 18:50

Naomi:

P.s. zit trouwens in Gerga waar alles het gelukkig wel doet dankzij noodgeneratoren.. jahoor, de stroom ligt er weer eens uit...

• 28 November 2007 - 19:07

Jan D:

Lieve mensen,

Helemaal eens met Jan B. Blijf daar maar, in het hiernumaals, en licht af en toe de sluier, zodat ook wij af en toe een glimp van dit paradijs kunnen opvangen. Grapje. Weer een heerlijk verhaal -wel jammer voor Olderik van de technische problemen met de apparatuur- en mooie prenten.

Groetjes, Jan / P.

• 30 November 2007 - 13:02

Wasja:

Wow, gewoonweg wow

als ik dit zo doorlees ben ik echt jaloers! én schildpadden én haaien én dolfijnen en dat dan ook nog eens meerdere keren. En dan is dit nog maar de getypte versie, ik kan niet wachten tot ik al die verhalen in levende lijve van jullie mag aanhoren!

Geniet van het leven, de roes, de mensen, de omgeving en elkaar. Probeer alles in je geheugen te prenten en nooit meer te vergeten, want dat kunnen jullie echt niet maken!

'n speciale knuffel van mij ;-),

Wasja

• 02 December 2007 - 16:54

Beatrix:

hoi deugd,
    wij zijn erweer!!! waren effe weggevlogen
    een weekendje Drenthe, bij Rianne en Ton.
    tot gauw.
    mamma,jan/P

• 05 December 2007 - 14:23

Evert & Lisette:

Heeee Els en Olderik! Leuk jullie verhalen te lezen. Zeker nu wij zelf net weer in NL aangekomen zijn : (
    Echt geniet er nog even goed van, want NL is niet iets om over naar afrika te schrijven. Laatste dagen Kaapstad hebben ons wel genoeg zon gegeven om het hier nog even vol te houden.

Pas goed op elkaar, liefs

• 06 December 2007 - 12:56

Simone:

Aaarch!! ben jaloers op jullie verhalen! Super wat jullie allemaal al hebben gezien onder water, helemaal geweldig!
    Geniet ervan!

Groetjes!