5 september - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Els Boerhout - WaarBenJij.nu 5 september - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Els Boerhout - WaarBenJij.nu

5 september

Door: Els

Blijf op de hoogte en volg Els

05 September 2007 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Hoi lieve allemaal,

Hoe is het met jullie? Het regent daar toch niet al te hard?
Hier is het nog steeds erg koud en vandaag regende het af en toe met bakkies uit de lug. Waar zal ik eens beginnen, ik heb jullie alweer zoveel te vertellen....
Vanavond heb ik een etentje met de afdeling radiologie in Kaapstad. Als het goed is komt iemand mij Arthur, een van de arts-assistenten mij ophalen. Ze nodigden me meteen maandagochtend al uit. De artsen bij radiologie zijn ontzettend relaxed. Wel grappig... op het schema van vandaag stond al zoiets van ' koek en (nogiets)' om 15:00. Toen we om 15:00 even pauze gingen houden stond daar een enorme tafel vol met allerlei hapjes, brownies, taart, chocola, brood, en stukjes vlees in deeg gebakken. Ik vroeg wat we vierden... maar dit doen ze elke woensdag. Dit tekent wel de relaxte atmosfeer daar. Het is zo anders dan in Nederland. In Nederland lopen de artsen altijd met wapperende jassen door het ziekenhuis en de pieper gaat elke twee minuten af. Als co-assistent moet je heel blij zijn als iemand 10 minuten de tijd voor je neemt om iets uit te leggen. Maar hier zitten ze soms tijden te wachten op foto's (dat zijn er dan twee), en hebben dus heel veel tijd om uitleg te geven. Ik ben ook zelf wat aan t ploeteren op de 'museumstukken,' rontgenfoto's uit een archief van interessante casus. Vanmorgen een stapel trauma (botbreuk) foto's en vanmiddag ging ik op zoek naar uitzaaiingen in longen of bot op foto's met een tekstboek erbij. Vanmorgen heeft een van de assistenten (Gerrit, komt uit Nederland, maar woont bijna zn hele leven in Zuid Afrika) een hele stapel foto's met mij doorgenomen, gewoon voor onderwijs. Er zijn ook een heleboel lezingen, overleggen en onderwijsmeetings. Kortom, ik ben nu al erg blij dat ik voor Zuid Afrika heb gekozen. Alle moderne technieken zijn aanwezig, CT, MRI, in goede kwaliteit. Rontgenfoto's zijn nog niet digitaal, maar daar zijn ze hard mee bezig. Het ziekenhuis zelf ziet er wel armoedig uit. Vooral het personeelstoilet.. De muren zijn (half) bedekt met een soort linoleum, wat er half afhangt. Het raam wordt nooit schoongemaakt en er ligt vogelpoep op de vensterbank (aan de binnenkant van het raam... huh?) Ik hoop niet dat ik hier iets breek... ik zou hier toch niet geopereerd willen worden....

Gisteren zijn we gaan bowlen met een hele groep (ongeveer 25) studenten van de campus. De bowlingbaan is in Tygervalley, een heel groot winkelcentrumcomplex met hele chique winkels. Daar heb ik ook laatst boodschappen gedaan. Het is hier wel wat goedkoper dan ik Nederland, maar het scheelt niet heel veel. Maar je kan wel heel goedkoop uit eten (voor 5 euro heb je een pizza met twee drankjes). Het is wel leuk dat iedereen zo makkelijk met elkaar omgaat. Al is het soms wel heel erg druk om je heen hoor... probeert alle namen te onthouden (naast die in het ziekenhuis) en wat iedereen doet en waar iedereen vandaan komt. Het is wel overweldigend allemaal, vooral als je hier helemaal alleen komt. Al die nieuwe indrukken, mensen, de hele dag in het Engels praten en het Zuid Afrikaans proberen te verstaan... Ik moet nog even mn plekje vinden... Morgen heb ik als t goed is een auto. Dat zal wel heel fijn zijn, ik vind het nu wel wat benauwend, dat je niet op eigen gelegenheid van het campusterrein af kan. Ik ga een auto huren samen met Mark, een jongen uit Groningen, die fysiotherapie studeert, en een meisje, Rebecca uit Engeland. Ik ben tegelijk met hun aangekomen zondag.
Gisteren ben ik verhuisd naar een andere kamer, op een andere eenheid. Ook een tweepersoonskamer, maar gisteren was het andere bed nog leeg. Ik hoop stilletjes dat deze nog even leeg blijft. Je levert anders wel heel veel in van je privacy...
Het Zuid Afrikaans is echt zo grappig... ik kan het trouwens, zolang het over radiologie gaat, helemaal verstaan. En zij kunnen mij verstaan. Als ik niet op een Engels woord kan komen, kan het in het Nederlands.
Ik ga zo naar mn kamer, even slapen voordat we gaan eten... ik ben echt moe. (heel vervelend als je een uur lang moet luisteren... IN HET DONKER)

Als jullie mij mailen, willen jullie mij dan een epos op mymaties sturen? (dit adres dus) Ik moet per gedownloade Kb betalen, maar niet voor de mail op dit adres. [15443035@sun.ac.za , gsm 0027787028098]

Liefs,
Els

• 05 September 2007 - 15:47

Sandra:

Ha Els,

Klinkt goed allemaal!!! Volgens mij heb je veel leuke, gezellige mensen om je heen!
    Hier is de eerste herfstdag een feit, je bent net op tijd vertrokken!! Jij gaat natuurlijk de lente weer in (2x in een jaar, tis niet eerlijk!).
    Mocht je zin hebben ik een lekker visje: The Tank in Cape Quarter is een begrip, dat is dicht bij de V&A Wharf. En niet hysterisch duur. In de omgeving daar kan je trouwens ook lekkere cocktails drinken (denk ik mij te herinneren???). Maar goed, misschien moet jij eerst maar even een tukkie doen ;-) haha!
    Geniet ervan & veel liefs
    Sandra

• 05 September 2007 - 18:18

Jan D:

Puntgaaf. Zie ook m'n p.m. Jan

• 05 September 2007 - 22:05

Marjolein:

Hey Els,

Dus het ziekenhuis is nog niet echt opgeknapt...Maar idd superaardige mensen!!Dat van die hapjes hadden ze op de kinderafdeling ook maar dan 11u 's morgens.
    Fijn dat het Afrikaans verstaan al lukt en ook dat het een leuke groep electives is!
    Ik ben jaloers hoor!!
    Heel veel plezier!!

Liefs, Marjolein

• 07 September 2007 - 20:17

Hermien:

Hey Nichie!!!

Zuid-Afrika!!! Wow, wat gaaf zeg!!! Wat ben je daar precies aan het doen? Coschappen? Of loop ik al weer hopeloos achter? Hoe lang blijf je?
    In ieder geval heel veel plezier daar!!!

Liefs! Hermien